УВАГА! КАРАНТИН! Поради від практичного психолога

Карантин в країні та  закладі профтехосвіти, а саме КПЕЛ став основною проблемою. У багатьох учнів, батьків, пед. колективу виникає багато запитань як психологічного, так і навчального характеру. Наш навчальний заклад повністю перейшов на дистанційну форму навчання. Багато відповідей ви можете знайти на нашому сайті google-classroom, viber, e-mail Робота практичного психолога переходить в режим дистанційних консультацій, перегляду відео матеріалів через Facebook, vibere-mail Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ ПІДЛІТКІВ

• Якщо дитину постійно критикують - вона вчиться ненавидіти.

 • Якщо дитину висміюють - вона стає замкнутим.

• Якщо дитину хвалять - вона вчиться бути вдячною.

• Якщо дитину підтримують - вона вчиться цінувати себе.

• Якщо дитина зростає в терпимості - вона вчиться розуміти інших.

• Якщо дитина зростає в чесності - вона вчиться бути справедливою.

• Якщо дитина росте у ворожнечі - вона вчиться бути агресивною.

• Якщо дитина зростає в розумінні і доброзичливості, вона вчиться знаходити любов у світі і бути щасливим.

 ПОРАДИ БАТЬКАМ ПІДЛІТКІВ

 1. У підлітковому віці діти починають оцінювати життя своїх батьків. Підлітки, особливо дівчатка, обговорюють поведінку, вчинки, зовнішній вигляд мам і тат, вчителів, знайомих. І постійно порівнюють. У якийсь момент результат цього зіставлення позначиться на ваших відносинах з сином або дочкою. Він може бути для вас як приємним, так і неприємним.

2. Головне у ваших взаєминах з дитиною - взаєморозуміння. Щоб встановити його, ви повинні проявляти ініціативу і не таїти образ. Розмовляйте більше зі своїми дітьми, розповідайте про свою роботу, обговорюйте з ними їхні справи, іграшкові або навчальні, знайте їх інтереси і турботи, друзів і вчителів. Діти повинні відчувати, що ви їх любите, що в будь-якій ситуації вони можуть розраховувати на вашу пораду і допомогу і не боятися глузування або зневаги. Підтримуйте впевненість дітей в собі, в своїх силах, в тому, що навіть при певних недоліках (які є у кожного).

У виховному процесі неприпустима конфронтація, боротьба вихователя з вихованцем, протиставлення сил і позицій. Тільки співпраця, терпіння і зацікавлена участь вихователя в долі вихованця дають позитивні результати.

3. Дивуйте.Той, хто робить несподіване і сильне враження, стає цікавим і авторитетним. Що приваблює дитину в дорослому?

Знання - згадайте, наприклад, одвічні «чому?» у малят. На яку їх частку ви зуміли зрозуміло і повно відповісти?

 Уміння - тато вміє кататися на лижах, водити машину... А мама малює,смачно  готує... Зовнішній вигляд - його більшою мірою цінують дівчатка. Життя батьків, їх звички, погляди мають набагато більший вплив на дитину, ніж довгі повчальні бесіди.

4. Ви хочете, щоб ваша дитина була міцною і здоровою? Тоді навчіться самі і навчіть її основам знань про свій організм, про способи збереження і зміцнення здоров'я. Головне-навчити організм справлятися з навантаженнями, насамперед фізичними, тому що воно тренує не тільки м'язи, але і всі життєво важливі системи. Це праця чимала і регулярна, але і вона дає людині «почуття м'язової радості».

 5. Скільки часу в тиждень ви проводите зі своїми дітьми? За даними соціологічних опитувань, більшість дорослих в середньому присвячують дітям не більше 1,5 години в тиждень! І як сюди втиснути розмови по душах, походи в театр і на приро

6. Бережіть здоров'я дитини і своє, навчитеся разом з ним займатися спортом, виїжджати на відпочинок, ходити в походи.

7. Бажання дорослих уникнути розмов з дітьми на деякі теми привчає їх до думки, що ці теми заборонені. Ухильна або спотворена інформація викликає у дітей необґрунтовану тривогу. І в той же час не треба давати дітям ту інформацію, яку вони не запитують, з якої поки не можуть впоратися емоційно, яку не готові осмислити.

 8. Не оберігайте підлітків надмірно від сімейних проблем, як психологічних (навіть якщо сталося нещастя, чия-то хвороба або відхід з життя, - це загартовує душу і робить її більш чутливою), так і матеріальних (це вчить знаходити вихід). Підліткові необхідні позитивні і негативні емоції. Для успішного розвитку дитини корисно зрідка відмовляти йому в чому-небудь, Роль дорослої людини полягає насамперед у тому, щоб допомогти дитині стати дорослим. Ніколи не брешіть дитині.

9. Якщо ви вже встигли наробити помилок у вихованні, вам буде важче, ніж на початку шляху.

10. Якщо ви зрозуміли, що були не праві, нехтували думкою сина або доньки в будь-яких важливих для них питаннях, не бійтеся зізнатися в цьому спочатку собі, а потім і дитині. І постарайтеся не повторювати цю помилку знову. Довіру легко втратити, а відновлювати її довго і важко.

10 порад для самовдосконалення

                https://nauka-online.org/content/10-porad-dlya-samovdoskonalennya

Тест, який визначить ваш темперамент 

https://bdzhola.com/news/najtochnishij-test-jakij-viznachit-vash-temperament

 

 

Пошук